OPTIEK VAN DEN CAMP

Kennis, ervaring, service.... uw ogen zijn het waard

Optometrie wordt in het Nederlands wel eens vereenvoudigd omschreven als “oogmeetkunde”.

Bij een standaard oogmeting (een refractie) wordt eerst de gezichtsscherpte gemeten. Daarna wordt met een aantal metingen de brekingstoestand van je ogen bepaald. Als je ogen bijziendheid, verziendheid of astigmatisme vertonen weet je dan met welke brillenglazen of contactlenzen je terug een scherp zicht kan krijgen.

Wanneer een optometrist zich beperkt tot het uitvoeren van een refractie is ”oogmeetkundige” eigenlijk een goede omschrijving van het beroep.
Maar optometrie is veel meer dan dat.

Optometrie is de wetenschap van het “zien”.

“Zien” omvat alle vaardigheden en processen die nodig zijn om visuele informatie die we via onze ogen opvangen om te zetten tot betekenisvolle informatie. Scherp zicht (meestal omschreven als 10/10 gezichtsscherpte) is één van die vaardigheden. Maar het is niet de enige. Er zijn meerdere visuele vaardigheden nodig om goed te kunnen zien.

Zo moeten je ogen perfect samenwerken zodat je één beeld ziet en er dieptezicht kan ontstaan.
Je ogen moeten ook voortdurend in- en uitzoomen (scherpstellen) zodat het beeld op elke afstand scherp blijft. Ondertussen moeten ze ook een bewegend voorwerp kunnen volgen, of verspringen van het ene naar het andere punt in de omgeving. En dat alles ook nog eens terwijl je lichaam in beweging is, bijvoorbeeld bij stappen of fietsen.

De bril waarmee je met elk oog terug een perfect scherp zicht krijgt is dus niet noodzakelijk de meest comfortabele bril. De meest geschikte bril is de bril die niet alleen rekening houdt met scherp zicht maar met alle visuele vaardigheden en je gehele kijkstrategie.

Tijdens een optometrische evaluatie worden alle visuele vaardigheden gemeten. Door deze gegevens in verband te brengen met omgevingsfactoren (zoals bijvoorbeeld beeldschermwerk) kan de optometrist te weten komen waar het fout loopt en wat de mogelijkheden zijn om je klachten zo goed mogelijk te verhelpen of verergering tegen te gaan.
Dit kan gaan van eenvoudige kijktips of ergonomische adviezen, het aanpassen van de sterkte van je glazen of contactlenzen tot visuele training.

Dambrugstraat 10

9120 Melsele ( Beveren )

Tel 03/775.81.13

 

Ond.nr. BE0684 208 997

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Openingsuren:

Open van 9 tot 12 uur
en van 13.30 tot 18.30 uur
Zaterdag van 9 tot 18 uur
Zon- en maandag gesloten